Kathleen Morrone ~ January Designer Spotlight

Morrone140x175

 

 

Kathleen Morrone
Associate Member
Morrone Studio Indesign, Southbury
tele: 203.267.6209
fax:  203.267.6209
cell: 203.232.4237
email: kathy@morronestudioindesign.com
morronestudioindesign.com

Homeowners living in Sandy Hook, Connecticut, decided that instead of selling, they would stay in their current home of thirty or more years. On to implementing renovations of a 1960s raised ranch! After completing extensive renovation to their kitchen two years ago, they were ready to tackle the front living room.

What started with updating all furnishings and window treatments, as with most renovations, grew to encompass a brand new box and side window as well as a new fireplace façade. In addition, new recessed ceiling fixtures, removal of the dividing wall between the living room and entry, all new custom moldings, baseboard heating, an entirely new stairway and glass balustrade, handrails and lastly a new custom front door were added.

Morrone Studio IndesignThe client’s vision for the room was to create a relaxed and useable space yet still elegant. Front rooms in raised ranches have no true center and tend to be long and narrow, making furniture arrangements challenging. It was agreed to leave empty space near the glass balustrade, creating a “hallway” effect and sensible traffic pattern. This technique also allowed for a cozier conversation area at the fireplace end of the room. Guests won’t feel like they are miles away when trying to communicate.

Removing the wall separating the living room from the entry allowed for a much brighter, open space and a flood of sunlight to shine through. As the designer, I followed my client’s cues for color and style aesthetics. Her personality gravitated to an “out of the box”, non-mainstream design style and from that the custom glass balustrade was created. The glass balustrade is made from hand pleated organza that is laminated between 2 pieces of low-E glass.

Morrone Studio Indesign

This is not an easy delivery logistic for the faint of heart when transporting a large custom piece of glass from California to Connecticut in the middle of winter. Most of the furnishings were full custom made by local artisans or manufactured here in the states.

By choosing the furnishings’ pieces carefully and sizing accordingly, we were able to create three possible furniture arrangements for the one space. This allowed for interchangeable arrangements of end tables and occasional seating such as the bench and single chair.
The beauty of this is having the opportunity to create a different furnishing layout at the client’s whim and make more room for their 2 pups when they want to spread out!
Morrone Studio IndesignThe finishing touch was added with a full-custom quarter sewn oak front door, which was custom color-stained to coordinate with the room’s existing interior color scheme. According to the craftsman who built this door from raw lumber, it is not likely to be made again in the near future. No doubts this is a one of the kind front door!

Morrone Studio IndesignI’m grateful to my client, who knew what she liked and made solid decisions timely, for her easy going nature, respect for heirloom quality furnishings and ‘made local’, her “excellent” taste and sustainable, organic, “outside the box” style. She brought out the best in my work. And more importantly, became a great friend and is one of the most genuine people I know. This was my most enjoyable project to date. She made my job as her designer so much easier and fun, and made it possible for me to bring her vision to reality.

BEFORE Photos:

B Before_fireplace view

B Before_stairway view

B Before-view of stairs and foyer

dingbat1

Each month we will highlight one of our designers.  If you wish to participate, please prepare a short bio with a few photos of your work and send the information to:

info@idsct.org